Czarno-białe łabędzie: jak się różnią

Czarno-białe łabędzie: jak się różnią

Poza przeciwnymi kolorami, czarne i białe łabędzie różnią się pod innymi względami, W tym artykule opowiemy o cechach obu gatunków: o tym, gdzie żyją, jak się zachowują, a nawet o roli, jaką odgrywają w kulturze popularnej.

Co wiedzieć o białym łabędzie

Jego nazwa naukowa to Cygnus olor i jest gatunkiem własnego ptaka z półkuli północnej; Jego obszar dystrybucji jest ogromny, ponieważ możemy go zobaczyć w całej Europie, Azji i Ameryce Północnej, Zamieszkuje małe jeziora i rzeki z wysoką roślinnością na brzegach.

Białe łabędzie migrują zimą do ujść w pobliżu morza i chociaż są dość terytorialne, tworzą grupy dziesiątek osobników, które mają się chronić. Nieletni w wieku do czterech lat są oddzieleni od dorosłych i ich potomstwa.

Chociaż nie emitują dźwięków podobnych do innych ptaków, potrafią warknąć, gwizdać i prychać, aby komunikować się ze swoim potomstwem lub odstraszyć intruzów. Kiedy to nastąpi, lekko uderz skrzydłami.

Pod względem właściwości fizycznych mają całkowicie białe upierzenie, a jedyną rzeczą z tego koloru jest czarny i pomarańczowy dziób. Chociaż nie ma dymorfizmu płciowego, samce są nieco większe: średnio osiągają 150 centymetrów długości i 10 kilogramów.

Żywią się roślinami wodnymi, żabami i owadami, dlatego spędzają większość swojego życia w wodzie, z wyjątkiem czasu reprodukcji, kiedy tworzą gniazda na brzegu.

Po zakończeniu krycia i złożeniu nawet ośmiu jaj, para – łabędzie monogamiczne – pracuje razem, aby wylęgnąć się przez 35 dni w celu rozmnażania, a następnie zająć się nimi po urodzeniu. Pisklęta pozostają z rodzicami do ukończenia pięciu miesięcy, a następnie "przenoszą się" z innymi młodymi do trzech lat dojrzewają seksualnie i mogą teraz znaleźć partnera.

W obrębie kultury popularnej biały łabędź pojawia się przy wielu okazjach: jest narodowym ptakiem Danii, baletem złożonym z Czajkowskiego (Jezioro łabędzi), postać z Andersen (w Brzydkie kaczątko), a nawet własność królowej Anglii, jeśli pływają w Tamizie.

Czarny Łabędź: najmniej znany

Może kiedy mówią "czarny łabędź", wyobrażamy sobie film z Natalie Portman, jednak … To zwierzę istnieje! Oczywiście Nie jest tak sławny jak jego biały krewny i nie mieszkają w tym samym miejscu.

Cygnus Atratus pochodzi z Australii, chociaż został przeniesiony do Europy i Ameryki, aby "ozdobić" stawy w prywatnych ogrodach. Na wolności żyją w płytkich jeziorach i morskich wybrzeżach; karmią swoją długą szyję do metra długości w wodzie.

Zarówno samce, jak i samice mają pióra tego samego koloru – czarnego – i czerwony dziób z białą końcówką. Kiedy rodzą się pisklęta, są białawe z czarnym dziobem. Dorośli mogą mierzyć do 140 centymetrów i ważyć pięć kilogramów; męskie okazy są większe niż samice.

Są to dość towarzyskie zwierzęta i choć nie migrują, podróżują setki kilometrów w poszukiwaniu pożywienia. dla całej kolonii. Z żywienia roślinożernych, jego dieta składa się z roślin wodnych wszelkiego rodzaju.

W porze deszczowej budują gniazda na roślinności wodnej, bardzo blisko innych par – są również monogamiczne, jak biali – z którymi wspólnie tworzą kolonie.

Samica składa od trzech do siedmiu jaj i inkubuje je przez 45 dni. Początkowo młoda "podróż" na plecach ich rodziców, w wieku sześciu miesięcy i może latać i dwa lata stają się dorosłymi.

Obejrzyj wideo: HiT SANOK – Czarownica, Białe Łabędzie MIX NOWOŚĆ 2018

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: