Czarny Niedźwiedź: "właściciel" Ameryki Północnej

Czarny Niedźwiedź: „właściciel” Ameryki Północnej

Chociaż kiedy mówią nam, że w Północnej Ameryce są niedźwiedzie, wyobrażamy sobie słynnego grizzly, prawda jest taka, że ​​to nie ten, który żyje w tych szerokościach geograficznych. I że "właścicielem" regionu jest czarny niedźwiedź. Opowiemy o nim wszystko w następnym artykule.

Charakterystyka i środowisko amerykańskiego niedźwiedzia czarnego

Ten mięsożerny ssak jest najczęstszym ssakiem w Ameryce Północnej i można go znaleźć z Kanady i Alaski do Meksyku. Preferuje lasy i góry, gdzie można znaleźć dobre jedzenie i ukryć się wśród jaskiń i drzew.

Jak sama nazwa wskazuje, czarny niedźwiedź Ma ciemne futro na większości ciała, z wyjątkiem pyska, który jest brązowy lub czerwonawy, Niektóre okazy mogą mieć brązowe, cynamonowe lub czekoladowe włosy, szczególnie te, które żyją w zachodnich Stanach Zjednoczonych. Możemy znaleźć populacje do 500 osób w kilku parkach narodowych, takich jak Yosemite, Yellowstone lub Great Smoky Mountains.

Każdego roku przelewa włosy, a jej gęsta skóra chroni przed ukąszeniami owadów, Może mieć długość do dwóch metrów i ważyć średnio około 150 kg, chociaż samice są mniejsze i cieńsze od samców.

Jego oczy są małe, a jego wizja nie jest zbyt dobra, chociaż potrafi rozróżnić kolory, podczas gdy zarówno zmysł węchu, jak i ucho są dość rozwinięte. Długi pysk pozwala mu zdobyć pożywienie wśród drzew, liści i gałęzi.

Nawyki, karmienie i reprodukcja czarnego niedźwiedzia

W przeciwieństwie do innych niedźwiedzi, czarna ameryka nie hibernuje w sposób "ścisły", ale pozostaje w stanie senności przez całą zimę, żyjąc na tłuszczach, które nagromadziły się jesienią … Możesz zjeść do 20 000 kalorii i kilka litrów wody dziennie przed ukrywaniem się w jaskini!

Gdy kończy się zimny miesiąc, kieruje się ku dolinom i na średnią wysokość, aby uzyskać dostęp do światła i ciepła słońca. Wraz z upływem lata wybierz lasy, w których możesz chronić się przed wysokimi temperaturami.

Jeśli chodzi o jedzenie, to wszystko jest wszystkożerne Zawiera głównie warzywa, jagody, żołędzie, trawy, owoce i zioła. Spożywa również mrówki, termity, pszczoły lub osy, które wykrywa i łapie długim pyskiem. Jest wielkim fanem miodu, aw lecie zbliża się do rzek, by polować na łososia w pełnym skoku.

Ten niedźwiedź jest świetnym pływakiem i może wspiąć się na drzewa z imponującą zwinnością. W ten sposób unika niebezpieczeństw, głównie polowania przez człowieka. Ponadto ma zdolność chodzenia na dwóch tylnych nogach lub siedzenia na skale, pniu lub kamieniu, aby odpocząć.

Czarny niedźwiedź jest samotny prawie przez cały rok, z wyjątkiem sporadycznych spotkań w obszarach z dużą ilością jedzenia, w czasie upału i rozmnażania, a także gdy matka opiekuje się młodymi (samiec nie uczestniczy w tym zadaniu).

Krycia ma miejsce od maja do czerwca, a ciąża trwa około siedmiu miesięcy, ale nie zaczyna się zaraz po kopulacji. Samice wykonują opóźnione wszczepienie zalążka, tak że porody pojawiają się jesienią.

Każdy miot składa się z jednego lub dwóch szczeniąt, urodzonych bez włosów, ślepych io wadze około 350 gramów. Matka opiekuje się nimi przez osiem miesięcy, a stamtąd opuszczają nory, aby nauczyć się polować, zdobądź dobrą norę i uciec przed drapieżnikami (w tym wilkiem, pumą i niedźwiedziem brunatnym).

Porzucają matkę półtora roku lub po "przejściu" wszystkich matczynych lekcji, od których zależy ich przetrwanie.

Obejrzyj wideo: 19

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: