Fauna w paśmie górskim Andów

Fauna w paśmie górskim Andów

Położone w zachodniej Ameryce Południowej pasmo górskie ma powierzchnię ponad 7000 kilometrów i dlatego jest najdłuższe na świecie. Ponadto jest częścią siedmiu krajów i posiada najwyższe wulkany na świecie. W tym artykule przedstawimy kilka przykładów fauny Cordillera de los Andes. Nie przegap tego!

Jaka jest fauna w Andach?

Jego głównymi mieszkańcami są południowoamerykańskie wielbłądowate, rodzina złożona ze zwierząt, które mogą przetrwać ekstremalne warunki i zmieniające się temperatury między dniem a nocą. Są też drapieżniki, ptaki, motyle, endemiczne ryby i garść gadów. Oto niektóre przykłady fauny Cordillera de los Andes:

1. Vizcacha de la sierra

znany również jako wspinaczki vizcacha, to dzika przyroda gryzoń składa Andes preferuje ostrą rockową trochę roślinności.

Ma bardzo miękką i grubą sierść, o brązowym kolorze, z wyjątkiem ogona, który może być czarny lub szary. -Image vizcacha szef tej article- jest bardzo podobny do królika, ponieważ ma długie, stojące uszy i wąsy wystające twarz.

2. Kondor andyjski

Jest to największy ptak inny niż morski i nie ma znanego podgatunku, Duże, czarne pióra na niemal całego ciała (z wyjątkiem niektórych obszarów skrzydłach i szyi, które są białe) i łysy czerwoną głową, jest narodowym symbolem wielu krajach Ameryki Południowej.

W przeciwieństwie do innych ptaków padlinożernych, kondor andyjski jest większy niż samica. Ponadto wyróżnia się długowiecznością: może żyć około 75 lat. Budowanie „kryjówki” współdzielone z innymi osobami w najwyższych górskich skał, choć wyraźna, że ​​„pokoje” par, które są monogamiczne do końca życia.

3. Cougar

Ta kocia jest kolejną z typowych przedstawicieli fauny Cordillera de los Andes, która polowanie przez zasadzki. Jego dieta jest uformowana przez wielką różnorodność zdobyczy, chociaż jej głównym pokarmem są jelenie.

Cougary są bardzo terytorialne, ich gęstość zaludnienia jest niska i wolą chodzić samotnie. Jest bardzo smukłym i zwinnym zwierzęciem, złotym, z długim ogonem i wyprostowanymi uszami. Postać pumy jest obecna w kulturze południowoamerykańskiej, a nawet w drużynie rugby Argentyny.

4. Guanako

wielbłądowate rodzinne (w tym lamy, alpaki i wigonia), gwanako jest najbardziej rozpowszechniony na subkontynencie gdyż zamieszkuje prawie cały łańcuch górski. To dzikie zwierzę ma gruby, podwójny płaszcz, aby chronić go przed zimnem.

Guanako mogą ważyć ponad 100 kg, żywią się ziołami, bulwami i mchem, a ich głównym drapieżnikiem jest puma. Jest on podzielony na małe stada, składające się z samca i niektórych samic z młodymi. Pierwszy jest odpowiedzialny za ostrzeganie przed niebezpieczeństwami i ostrzeganie innych o określonych dźwiękach.

5. Huemul

Jest również nazywany południowym andyjskim jeleniem iJest to ssak z rodziny jeleniowatych, który jest zagrożony wyginięciem. Jego populacja drastycznie spadła z powodu polowań.

Dzięki solidnej ciała, krótkie nogi i grube futro jasnobrązowego w zimie i ciemności w lecie, Huemul jest roślinożerny i żywi się traw, pąki i krzewów. Samce mają rozwidlone poroże do 30 centymetrów długości i są większe od samic.

Obejrzyj wideo: Góry Andy – (Andes Mountains)

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: