Pantera śnieżna: bardzo nieuchwytny koc

Pantera śnieżna: bardzo nieuchwytny koc

Snow Leopard to prawie nieznana kotka: Ma tak ekstremalne siedlisko i tak dobrze się kamufluje, że bardzo trudno jest go studiować. Aby odkryć, co wiemy o tym zwierzęciu, zapraszamy do dalszego czytania.

Charakterystyka pantery śnieżnej

Chociaż do niedawna uważano, że to lampart ze względu na kolor futra, Ostatnie badania DNA wykazały, że w rzeczywistości jest on bardziej powiązany z panterami. Jest mniejszy niż te duże koty: mierzy około 56 centymetrów do krzyża i do 150 centymetrów długości, nie licząc ogona.

Dlatego też są mniej ciężkie: osobniki dorosłe zazwyczaj ważą od 25 do 50 kilogramów, choć w tym momencie odkryto samców tak dużych, że osiągnęli 75 kilogramów; w ekstremalnych warunkach odkryto samice ważące zaledwie 22 kilogramy.

Jeśli chodzi o wygląd fizyczny, Pantera śnieżna jest szara z czarnymi plamami na ciele, głowie i szyi; ślady grzbietu i ogona są większe niż ślady reszty ciała. W porównaniu z innymi kotami ogon jest niezwykle gruby, ponieważ wykorzystuje go do rozgrzania w nocy.

Łatwo zauważyć, fizycznie, że część ich cech fizycznych jest dostosowana do ekstremalnego środowiska, w którym żyją: Oprócz grubego ogona i kolorów, które pozwalają mu kamuflować się w skałach i śniegu, jego włosy są gęstsze i długie z innych kotów, a ich ogromne nogi są pokryte włosami, aby chronić się przed zimnem i uniknąć poślizgnięcia.

W przeciwieństwie do zwierząt pustynnych, które muszą rozproszyć ciepło, lampart śnieżny ma małe uszy, aby uniknąć utraty temperatury ciała. Ponadto wykorzystuje swój ogon jako depozyt tłuszczu, aby zawsze mieć dostępną energię.

Jedną z najbardziej uderzających cech tej kotki jest to nie ryczy, choć teoretycznie ma gardło, które by na to pozwalało. Zamiast tego może miauać, prychać i wydawać dźwięk, który jest odpowiednikiem mruczenia, ale w panterach: prusten.

Karmienie pantery śnieżnej

Pantera śnieżna to mięsożerny kot i aktywny myśliwy: to znaczy Sam poluje na swoją ofiarę, chociaż możliwe jest, że jeśli odnajdzie szczątki innego myśliwego, nie zmarnuje ich.

Rytualny rytuał śnieżnych lampartów jest spektakularny: zwykle zasadza się na zdobycz z góry. Mam na myśli, zakamufla się na krawędzi skał i czeka, aż ofiara przejdzie pod nią. Potem skacze na nich i ściga je na nierównościach i wskakuje na skałę, dopóki nie będzie w stanie ich złapać.

To zwierzę ma dużo siły i jest odważne: Zazwyczaj poluje na duże ofiary, takie jak konie, krowy, owce, a nawet wielbłądy. Dzięki takiej zdobyczy możesz spędzić nawet dwa tygodnie bez konieczności ponownego polowania. Może również odżywiać się na małych ssakach, ale ma tendencję do wybierania ofiary przekraczającej 40 kilogramów.

Siedlisko śnieżnych panter

Pantera śnieżna rozciąga się w środkowej Azji: były one widziane w Chinach, Bhutanie, Nepalu, północnych Indiach, Pakistanie, Rosji i Mongolii; We wszystkich tych obszarach można zauważyć, że istnieją obszary górskie i wiele z nich należy do Himalajów.

Zwierzę to żyje między 2000 a 4 000 metrów wysokości, chociaż w pewnych określonych momentach zaobserwowano je w Himalajach na wysokości 6000 metrów. Pomiędzy tym terenem jest strome i żyją na dużej wysokości, w nielicznych przypadkach spotykają człowieka i bardzo trudno jest je zlokalizować, aby je zbadać.

Dlatego niewiele wiadomo na temat tego zwierzęcia. Łączne dane dotyczące jego populacji są nieznane, chociaż szacuje się, że jest ich mniej niż 5000 kopii: jest klasyfikowany jako zwierzę zagrożone wyginięciem. Jeśli chodzi o ich cechy fizyczne i obyczaje, okazy w niewoli zostały przebadane, ponieważ są bardzo trudne do zlokalizowania.

Lampart śnieżny, znany również jako Snow Leopard, to wyjątkowy koc. Jedną z jego wspaniałych cech jest gruby ogon, oprócz nóg szerszych niż zwykle. Żyje w pasmach górskich Azji Środkowej i jest klasyfikowany jako gatunek zagrożony: jego największym zagrożeniem jest zmiana klimatu i niszczenie jego siedlisk.

Obejrzyj wideo: DUCH GÓR – Pantera śnieżna

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: